Charakteristika: Číšník zajišťuje kompletní servis pro hosty gastronomického nebo pohostinského provozu, servíruje pokrmy a nápoje a poskytuje rady při jejich výběru z jídelního nebo nápojového lístku.
2. platová třída
- Nabídka jednoduchého sortimentu zboží včetně obsluhy.
- Obsluha strávníků v závodních jídelnách a obdobných stravovacích zařízeních.
3. platová třída
- Obsluha hostů převážně pod přímým vedením, případné inkaso tržeb a jejich vyúčtování.
- Obsluha strávníků v závodních jídelnách a obdobných stravovacích zařízeních s inkasem.
4. platová třída
- Čepování nápojů včetně základní údržby výčepního zařízení a inkasa tržeb.
- Samostatné přijímání objednávek, stolničení a obsluha hostů, inkaso tržeb.
5. platová třída
- Příprava tabule, stolničení a obsluha, zejména při zvláštních příležitostech včetně dohotovení jídel u stolu a jejich konečné úpravy.
- Výroba míšených nápojů včetně obsluhy u barového pultu, inkaso tržeb, případně i ve valutách a jejich vyúčtování.
6. platová třída
- Organizace prací a obsluhy na svěřeném úseku.
- Vysoce odborné a specializované práce při obsluze hostů, spojené se složitým servírováním, například francouzským, staroanglickým a mezinárodním.